BMX -pyöräily eli Bicycle Motocross on pyöräilyä, jota ajetaan pienikokoisella polkupyörällä, jossa on 20 tuumaiset renkaat. Vaikka pyörä on pienikokoinen, se ei ole vain lasten laji. BMX -pyöräily on lähtöisin Yhdysvaltojen Kaliforniasta 1960 -luvulta, kun haluttiin moottoriton vaihtoehto motocrossille. Ensimmäiset BMX -kilpailut pidettiin vuonna 1969 Palms Parkissa. BMX -pyöräily sopii kaikille, jotka osaavat pyöräillä.

BMX -pyörän runko on valmistettu alumiinista, cromosta tai teräksestä. Pyörässä ei käytetä jousituksia, joten ne ovat rungoltaan täysjäykkiä. BMX -pyörässä voi olla käsijarrut, tai ei jarruja ollenkaan, mutta jalkajarruja niissä ei ole. Gyron (laakeroitu levy, johon jarruvaijerit kiinnitetään) avulla BMX -pyörän ohjaustankoa on mahdollista pyörittää ympäri ilman että vaijerit sotkeutuvat.

BMX -pyöräilyssä on viisi alalajia Racing, Dirtti, Ramppi, Street ja Flätti. BMX -pyöräilyn alkuperäinen kilpailumuoto on Racing, muut lajit ovat freestyle lajeja.

Racing kilpailussa radalla voi olla jopa kahdeksan kilpailijaa. He kilpailevat siitä, kuka on ensimmäisenä maalissa. Radalla on erilaisia hyppyreitä ja kaarteita, jotka hankaloittavat ajamista. Radan pituus on noin 300 -400 metriä. Olympialajina BMX -Racing on ollut vuodesta 2008.

BMX Racing Starttikurssi on oiva tapa aloittaa uusi laji ja tutustua BMX -pyöräilyyn. Kurssi sisältää varusteet, pyörän sekä ammattimaisen opetuksen. Kurssin alussa opetellaan pukemaan suojat oikeaoppisesti sekä tutustutaan BMX -pyörän ominaisuuksiin. Tärkeä osa kurssia on myös BMX – Racingin historiaan tutustuminen. Kun teoriassa kaikki on halussa, opetellaan BMX -pyörällä ajoa tasaisella maalla. Kurssin ohjaaja valvoo toimintaa koko ajan ja antaa kurssilaisille vinkkejä ja ohjeita. Kun pyöräily onnistuu tasaisella maalla, on aika käydä tutustumassa rataan. Rataan tutustuminen aloitetaan pienistä hyppyreistä, ei suinkaan koko radan ajosta. Starttikurssi on hyvä paikka aloittaa BMX -pyöräily, sillä saat ensikädessä hyviä ajovinkkejä sekä olet jatkuvasti valvovan silmän alaisena.

Suomen uusin BMX rata avattiin vuoden 2018 kesällä Espoon Matinkylään. Rata on Suomen toiseksi suurin pyöräkrossirata. Rata sijaitsee aivan Kehä II eteläpäässä ja Länsiväylän välittömässä läheisyydessä. Espoon BMX -radan on suunnitellut ProTracks ja radan toimintaa pyörittää Espoo Bike Club.