Polkupyörä on liikkumisväline, joka toimii lihasvoimalla. Polkupyörässä on usein kaksi rengasta, etu- ja takarengas kiinnitettynä runkoon sekä kaksi poljinta, joilla polkeminen tapahtuu. Polkimet liikutavat ketjuja, jotka saavat takapyörän liikkumaan. Polkupyörässä on satula, jolla pyöräilijä istuu, sekä ohjaustanko, jonka avulla polkupyörää ohjataan. Ensimmäiset polkupyörät sijoittuvat 1800 -luvun alkupuolelle.

Seuraavaksi esimerkkejä erilaisista polkupyörämalleista, sekä mihin tarkoitukseen ne on suunniteltu:

  • City- eli kaupunkipyörä on kaupunkiolosuhteisiin suunniteltu polkupyötä. Sen renkaat ovat sopivat asfaltilla ajoon sekä se on kevyt polkea. Usein kaupunkipyörät ovat joko 1- tai 3 -vaihteisia. Kaupunkipyörät soveltuvat parhaiten lyhyisiin siirtymisiin, esimerkiksi kauppareissuillle.
  • Retkipyörä on polkupyörä, joka on suunniteltu pidempiä matkoja ja retkiä varten. Retkipyörille tärkeää on että niihin voidaan kiinnittää suuriakin tavarakuormia, jotta kaikki retkeilyvarusteet saa vaivattomasti matkaan mukaan. Retkipyörä on mukava ajetteva pyörä ja se sopii vaihteleviin maastoihin, niin hiekka- kuin asfalttitielle.
  • Maantiepyörä on nopeaan ajoon suunniteltu polkupyörä. Maantiepyörillä ajetaan pääsääntöisesti tasaisella asfaltti- tai savipinnalla. Maantiepyörässä ei ole mitään ylimääräisiä varusteita, sillä pyörällä on tarkoitus ajaa nopeatempoisesti jokin matka. Maantiepyörästä käytetään myös nimeä kilpapyörä.
  • Maastopyörä on polkupyörä, joka on suunniteltu käytettäväksi maastoon ja vaikeakulkuisille poluille. Polkupyörän runko on tukevampi kuin normaalin polkupyörän, jotta pyörällä voi ajaa vaihttelevassa maastossa. Myös polkupyörän renkaat ovat leveämmät. Maastopyörässä voi olla vaihteita aina yhdestä moniin kymmeniin.
  • Fatbike (suomeksi läskirengaspyörä tai paksupyörä) on erittäin leveillä maastopyörillä varustettu polkupyörä. Polkypyörä on suunniteltu käytettäväksi esimerkiksi lumialustalla tai hiekkaisessa maastossa. Fatbikella pyöräillään usein off road -olosuhtteissa.
  • Hybridipyörä on maasto- ja maantiepyörän yhdistelmä. Se on oikeastaan yleispätevä polkupyörä moniin eri lajeihin. Hybridipyörät ovat rengaskooltaan usein 28 tuumaa sekä niissä on usein muutamakymmen vaihdetta.

Kun olet hankkimassa itsellesi uutta polkupyörää, on tärkeää huomioida muutama seikka. Tärkeinpänä on pohtia millaiseen käyttötarkoitukseen polkupyörä on tulossa ja millaisessa maastossa sillä aikoo ajaa. On raskasta polkea leveillä maastorenkailla varustetulla maastopyörällä kaupunkioloissa ja kun taas ohuemmilla renkailla varustetulla maantiepyörällä on hankala ajaa metsien vaihtelevilla poluilla. Asiantuntevat liikeet auttavat sinua valitsemaan oikeanlaisen polkupyörän sinulle.