Tässä osiossa esittelemme epätavallisempia polkupyöriä. Kerromme millaisia pyöriä on olemassa sekä millaiseen käyttötarkoitukseen ne on suunniteltu. Kenties löydät itsellesi uuden pyörän kokeiltavaksi!

  • Ratapyörä on polkupyörä, jota käytetään ratapyöräilyn kilpailuissa. Ratapyöräilyn kilpailut käydään soikealla kallistetulla radalla, jota kutsutaan polkupyörästadioniksi eli velodromiksi. Ratapyörän renkaat ovat ohuet ja ne ovat suunniteltu toimimaan velodromin pinnalla moitteettomasti. Ratapyörässä ei ole minkäänlaisia vaihteita eikä jarruja. Polkupyörässä ei myöskään ole vapaaratasta eli ratapyörän renkaat pyörivät aina kun polkimet pyörivät.
  • Taittopyörä on polkupyörä, jonka runko taittuu eli se on kokoontaitettava. Taittopyörät ovat usein erittäin kevyitä polkupyöriä. Taittopyörien renkaat ovat huomattavasti pienemmät kuin normaalin polkupyörän. Taittopyörät soveltuvat käytettäväksi kaupunkiolosuhteissa. Taittopyörän saa helposti säilytykseen eikä se vie paljoa tilaa. Se on helppo ottaa mukaan ja sen voi esimerkiksi ottaa joukkoliikennevälineisiin ilman lisämaksua.
  • Tandempyörä on polkupyörä, joka on rungoltaan pidempi sillä sitä polkee enemmän kuin yksi henkilö kerrallaan. Jos on esimerkiksi kolmen henkilön tandempyörä, pyörässä on satulat kolmelle pyöräilijälle, sekä jokaiselle pyöräilijälle on omat polkimet sekä ohjaustanko.
  • Nojapyörä on polkupyörä, jota ajetaan matalassa makuuasennossa. Nojapyörää poljetaan jalat edellä ja siinä istutaan eräänlaisella istuimella, eikä satulalla normaalin polkupyörän tavoin. Nojapyörällä on mahdollista päästä kovempaa vauhtia kuin normaalilla polkupyörällä, sillä nojapyörän ilmanvastus on huomattavasti matalampi.
  • Yksipyöräinen on nimensä mukaisesti polkupyörä, jossa on vain yksi pyörä. Pyörän satula on suoraan renkaan yläpuolella. Yksipyöräisellä ajajalta vaaditaan hyvää tasapainoa pysyäkseen liikkumaan sulavassti pyörällä. Yksipyöräinen on tuttu etenkin sirkuksissa.
  • Kolmipyöräinen on polkupyörä, jossa on kolme rengasta. Polkupyörässä on yksi eturengas sekä kaksi takarengasta. Kolmipyörät ovat etenkin suosittuja lasten keskuudessa, sillä ne pysyvät pystyssä ilman tukea. Pyörän polkimet on sijoitettu joko polkupyörän eturenkaaseen tai satulan alapuolelle.
  • Rahtipyörät on polkupyöriä tai -kolmipyöriä, joissa on tilava kuljetuskaukalo tai -laatikko. Rahtipyörällä on helppo siirtää suurempiakin määriä tavaraa tai ihmisiä. Alunperin rahtipyörät ovat olleet käytössä muun muassa telakoilla, joissa on haluttu siirtää painavaa tavaraa ilman moottoroituja välineitä. Nykypäivänä rahtipyörät ovat suosittuja lapsiperheissä, sillä kuljetuslaatikkoon on mahdollista tehdä lastenistuimet ja lasten kuljettaminen on turvallista.