Tässä osiossa neuvomme sinulle, kuinka voit vaihtaa itse polkupyöräsi renkaan ja paikata sen uudella renkaalla. Renkaan vaihto on syytä tehdä silloin kun polkupyörän rengas on hajonnut tai siinä ei ole tarpeeksi kulutuspintaa jäljellä.

Ensimmäisenä sinun on syytä irroittaa pyörän vanne polkypyörän rungosta. Renkaan vaihtoa ei voi suorittaa, jos vanne on kiinni rungossa. Kun olet saanut vanteen irti rungosta, tyhjennä ilmat renkaasta. Kun ilmat on päästetty renkaaasta ulos, irroitetaan renkaan reunavaijeri työntämällä se keskisyvennykseen koko vanteen ympäri. Tässä käytetään apuna työkalua, joka helpottaa vaijerin työntämistä. Työkalun avulla reunavaijeri irrottaa renkaan vanteesta. Työkalun tulee olla tylppäpäinen, eikä se saa olla lainkaan terävä, sillä muuten työkalu puhkaisee renkaan kumin helposti. Saatavilla on monenlaisia rengasrautoja, jotka helpottavat työtä. Kaikki on mahdollista tehdä myös käsivoimin. Nyt olet saanut vanhan ja vioittuneen renkaan irti vanteesta ja voit aloittaa uuden renkaan kiinnittämisen.

Aloittaaksesi pyöränrenkaan kiinnittämisen takaisin pakoilleen, sinun tulee täyttää sisärengas ilmalla, jotta se pysyy muodossaan (tämä helpottaa ulkorenkaan asettamista paikoilleen). Sisärengas asetetaan ulkorenkaan sisälle, joten kumi on helpompi asettaa vanteen päälle. Tässä kohden tulee tarkistaa ettei sisäkumi ole lainkaan mutkalla. Venttiili asetetaan täsmällisesti vanteen reijän kohdalle. Rengas asetetaan vanteelle ja aletaan painaa rengasvaijeria paikoilleen. Tässä voidaan käyttää apuna työkalua, mutta usein rengas on sen verran löysällä että se voidaan asettää käsivoimin paikoilleen. Useimmissa renkaissa on erityisen tarkastusviivat, joiden avulla voi tarkistaa onko rengas asetettu paikoilleen oikein.

Oikea rengaspaine polkupyörässä helpottaa pyöräilyä ja auttaa säilyttämään renkaiden kulutuksen tasaisena. Ilma pumpataan renkaaseen ilmaventtiilin kautta, joita on olemassa kolmea eri tyyppiä: Dunlop, Presta sekä Schrader -venttiilit. Dunlop ja Presta – venttiilit voidaan täyttää saman pumpun pään avulla. Schrader- eli autoventtiiliin tarvitaan oma pumpun pää. Kuitenkin lähes kaikkia pumppuja voidään käyttää kaikille venttiileille eri kääntökappalien tai adapterien avulla. On tärkeää ottaa huomioon kuitenkin että Dunlod- ja Schrader- venttiilit ovat ulkohalkaisijalta suurempia kuin Presta -venttiili. Renkaan ilmanpaine voidaan tarkistaa helposti ilmanpainemittarin avulla, oikean ilmanpaineen voit tarkistaa renkaan kyljestä.