Maastopyöräily on pyöräilyn alalaji, jonka pyöränä toimii maastopyörä. Maastopyörän renkaat ovat hieman kaupunkipyörän renkaita leveämmät, jotta liikkuminen metsässä olisi helpompaa ja sulavampaa. Maastopyöräily on monipuolinen laji, jota voi säätää omien taitojensa ja kuntonsa mukaan. Se sopii kaikille, jotka osaavat pyöräillä, sillä reitit voi tehdä täysin pyöräilijän taitojen mukaisesti.

Luonnossa pyöräileminen on jokamiehenoikeus, eli melkein kaikkialla missä saat kävellä saa myös pyöräillä -muista kuitenkin hyvät tavat. Maastopyöräilyn kurssit ovat turvallinen tapa aloittaa maastopyöräily, sillä saat ammattilaisilta vinkkejä sekä pyörällä ajoon, sen huoltoon kuin myös omaan lihashuoltoon.

Maastopyöräilyn voi aloittaa ilman opastustakin esimerkiksi merkatulla maastopyöräilyreitillä. Helpolla ulkoilureitillä vasta-alkaja pääsee maastopyöräilyn makuun ja ei ole pelkoa reitiltä poistumisesta ja eksymisestä. Lajiin tutustuminen kannattaa aloittaa lyhyellä reitillä, jotta kunto ei pääse loppumaan ja huomaakin olevansa toisessa päässä reittiä. Maastopyöräilyssä on tärkeää ottaa huomioon muut luonnossa liikkujat. Maastopyöräilyssä tärkeintä on ajaa omien taitojensa mukaisesti, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä.

Maastopyöräily tutuksi – illat ovat oiva tapa tutustua lajiin. Lajiin tutustuminen alitetaan harjoitteluradalla, jonka jälkeen siirrytään metsän maastoihin. Illan aluksi tutustutaan tietenkin maastopyörään ja sen ominaisuuksiin, pyöräilijän tarvittaviin varusteisiin sekä lajin turvallisuusasioihin. Harjoitusradalla harjoitellaan ensimmäiseksi tasapainon hakemista, ajotekniikoiden perusteita sekä yleistä pyörän hallintaa. Pyörän käsittelyn tulee olla tuttua enne kuin lähdetään metsään. Maastoradalla harjoitellaan lajin etikettiä, tutustutaan alueen maastopyöräilymahdollisuuksiin sekä syvennetään harjoitusradalla opittuja taitoja.

MTB -kurssit ovat hyvä tapa tutustua lajiin, tai syventää omaa taitotasoa. Kurssien vetäjät ovat alan ammattilaisia ja osaavat neuvoa lajin pariin turvallisesti. Kurssilla tutustutaan pyörään ja sen ominaisuuksiin sekä pyörän tärkeimpiin säätöihin ja huoltotöihin. Olisikin ikävää jos polkupyörän ketjut irtoavat kesken lenkin, mutta et saa laitettua niitä takaisin paikoilleen. Kurssilla on kolme ajollista harjoituskertaa, joiden aikana parannetaan omaa osaamista maastoajossa. Kurssilla perehdytään myös fyysisen harjoittelun perusteisiin voima- ja kestävyysharjoittelun muodossa. Tärkeänä osana on myös lihashuolto, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä. Kursseille osallistuakseen tarvitaan usein oma maastopyörä, mutta usein se on myös mahdollista vuokrata paikan päältä. Tärkein varuste maastopyöräilyssä on kuitenkin hyvin istuva pyöräilykypärä.