Polkupyörän perushuolto on jokaisen pyöräilijän hyvä osata, jotta pyöräily on turvallista. Perushuolto on helppo tapa pitää pyörä käyttökuntoisena pitkään. Kun itse tekee perushuollon, se auttaa säästämään rahaa ja aikaa. Turvallinen pyörä edesauttaa pyöräilyä ja tekee siitä helppoa. Tässä artikkelissa kerromme, millaisia taitoja on hyvä osata perushuoltoa tehdessä sekä miten polkupyörä kannattaa pestä. Polkupyörän arvo ja kunto säilyvät pidempään hyvällä huolenpidolla. Oppiminen ei ole vaikeaa!

Kuinka pesen polkupyöräni oikeaoppisesti?

Polkupyörä kannattaa pestä aina tarpeen vaatiessa sekä säännöllisesti. Lian ei tule antaa jämähtää pyörän runkoon, rattaisiin tai ketjuihin, vaan lika tulisi poistaa välittömästi kuraisen lenkin jälkeen. Pesun yhteydessä on hyvä tarkistaa, että pyörän runko ja muut osat ovat täysin kunnossa, eikä mikään osa ole rikkoutunut. Aloita putsaaminen ruiskuttamalla rasvaa liottavaa pesuainetta pyörän ketjuihin sekä taka- ja eturattaisiin. Aineen tulee antaa vaikuttaa hetken aikaa (saat aineen paketista lisäohjeita vaikutusaikaan).

Ota astiaan runsaasti vettä ja käyta tiskia- tai hammasharjaa apuna kun harjaat ketjut ja rattaat puhtaaksi liasta. Tähän toimenpiteeseen on saatavilla myös erikoisharjoja, mutta tiski- ja hammasharja soveltuvat loistavasti tähän toimenpiteeseen. Puhdista harjalla myös vanteet ja huomioi että jarrupinnat ovat puhtaat. Pyörän rungon ja muihin rasvattomiin osiin voit käyttää vaahdotettua astianpesuainetta. Tässä puhdistuksessa kannattaa käyttää pehmeää ja puhdasta sientä. Välittömästi pesemisen jälkeen huuhtele pyörä runsaallaa vedellä. Älä käytä putsaukseen missään tapauksessa painepesuria sillä se vahingoittaa pyörää! Kuivaa pyörä pehmeällä kankaalla sekä vahaa pyörä säännölisin väliajoin.

Perushuolto

Pesun jälkeen lisää ketjuöljyä ketjujen sisäpinnalle. Anna öljyn imeytyä ja poista kaikki näkyvä rasva. Öljyä tulee lisätä säännöllisesti myös vaijerien suojakuoriin. Tarkista pyörien kiinnitykset ja tarkista että ne pyörivät suoraan. Tässä kohden on hyvä tarkistaa myös renkaiden ilmanpaineet sekä renkaiden kulutuspinnat. Muista tarkistaa säännöllisesti, että kaikki pyörän ruuvit ja mutterit ovat kunnolla kiinni, mutta älä ylikiristä! Vaikka peruhuollon voikin suorittaa itse, on hyvä käyttää pyörää säännöllisesti asiantuntevassa liikkeessä. Vuosi- tai kilometrihuolto on oiva tapa tarkistaa ja pidentää pyörän käyttöikää.