Pyöräily Olympialaisissa: Miehet

Pyöräily on urheilulaji, joka on osa olympialaisten kesälajeja. Pyöräily on ollut osa olympialaisia nykyaikaisesta olympiahistoriasta alkaen eli vuodesta 1896. Naiset kuitenkin pääsivät kilpailemaan vasta vuonna 1984.

Miesten kilpailuja järjestetään neljässä eri genressä: Maantiepyörräily, Ratapyöräily, Maastopyöräily sekä BMX-pyöräily.

BMX-Pyöräily

BMX-pyöräily on laji, jossa pyöräillään 20″ polkupyörällä. Se on ollut osana olympialasia vuodesta 2008 lähtien. Vuoden 2020 kesäolympialaisissa kilpaillaan myös BMX Freestylessä. BMX-pyöräilyn nimitys tulee englannin kielestä Bicycle Motocross.

Maastopyöräily

Maastopyöräily, englanniksi Mountain Biking, on kilpailumuoto, jossa kilpaillaan maastossa ajaen. Maastopyörä on 26″ polkupyörä, joka on ominaisuuksiltaan suunniteltu maastoajoon. Maastoajo on ollut osana kesäolympialaisia vuodesta 1996 lähtien.

Ratapyöräily

Ratapyöräily on kilpailumuoto, joka käydään velodromilla eli pyöräilystadionilla. Ratapyörä on siitä erikoinen, ettei siinä ole lainkaan jarruja. Ratapyöräily koostuu monista eri alalajeista, muun muassa seuraavat:

  • Keirin on ollut lajina ratapyöräilyssä vuodesta 2000 lähtien. Lajissa pyöräillään kaikkiaan kahdeksan kierrosta. Ensimmäiset viisi ja puoli kierrosta pyöräillään moottoripyörän takana, ja loput kierrokset pyöräilijöiden välisenä kilpailuna.
  • Omnium on ollut osana kesäolympialaisia vuodesta 2012 lähtien. Omnium on moniottelu, joka koostuu kuudesta osasta: 250 metrin aika-ajo, 30 kilometrin pisteajo, pudotusajo, neljän kilometrin takaa-ajo, 15 kilometrin linja-ajo sekä yhden kilometrin aika-ajo.
  • Takaa-ajo ja Joukkuetakaa-ajo ovat ratapyöräilyn muotoja, jossa kaksi kilpailijaa lähtevät liikkeelle yhtä aikaa radan vastakkaisilta puolilta. Kilpailumatka on 4000 metriä ja kilpailun voittaa se, joka saa paremman ajan tai kilpailija, joka on saanut vastustajan kiinni. Joukkuetakaa-ajossa joukkueessa on neljä kilpailijaa, jotka kilpailevat samalla tavalla kuin normaalissa takaa-ajossa. Takaa-ajo oli kesäolympialaisten lajina vuosina 1964-2008 sekä joukkuetakaa-ajo on ollut lajina vuodesta 1920 lähtien ja on edelleen mukana kilpailuohjelmassa.

Maantiepyöräily

Maantiepyöräily on maantiellä ajettava kilpailumuoto. Maantiepyöräilyn nykyisiä kilpailumuotoja ovat maantieajo sekä aika-ajo. Maantieajossa ajetaan ennalta määrätty matka ja kuka suorittaa sen nopeiten on voittaja. Maantieajo on ollut osa pyöräilyn olympialaisia alusta lähtien. Aika-ajo on kilpailumuoto, jossa kilpailijat lähtevät ennalta määrätylle matkalle kahden minuutin välein. Kilpailun voittaa kilpailija, joka suorittaa matkan nopeiten. Aika-ajo on ollut osa pyöräilyn olympialaisia vuodesta 1912 lähtien.