Pyöräilyn olympialaiset: Naiset

Pyöräily on urheilulaji sekä liikkumismuoto, jossa käytetään yleisimmin kaksirenkaista polkupyörää. Pyörä liikkuu lihasvoimalla polkemalla polkimia. Polkupyörässä on satula, jolla pyöräilijä istuu ja sen alapuolella on polkimet. Polkimet liikuttavat ratasta, joka ketjujen avulla saa takarenkaan liikkumaan. Polkupyörää ohjataan kääntämällä ohjaustankoa sekä kallistamalla koko polkupyörää. Polkupyörän historia sijoittuu aina 1800 -luvun alkupuolelle.

Pyöräily on ollut osana kesäolympialaisia nykyaikaisen olympiahistorian alusta lähtien, mutta naiset ovat kilpailleen olympialaisissa vasta vuonna 1984. Kaikkien aikojen menestynein maa pyöräilyn olympialaisissa on ollut Ranska. Naiset kilpailevat maantiepyöräilyssä, ratapyöräilyssä, maastopyöräilyssä sekä BMX -pyöräilyssä.

BMX -pyöräily

BMX -pyöräily on pienellä 20″ pyörällä pyöräilyä kumpareisella ja mutkikkaalla radalla. Naisten laji BMX -pyöräilyssä on Racing, jossa kilpailijat kilpailevat siitä kuka on ensimmäisenä maalissa. Racing on kuulunut olympialaisiin vuodesta 2008 lähtien. Naiset ovat kilpailleet lajissa vuosien 2008, 2012 sekä 2016 olympialaisissa. Vuonna 2016 kultaa olympialaisissa voitti Kolumbian Mariana Pajón, hopealle sijoittui Yhdysvaltojen Alise Post sekä pronssille Venezuelan Stefany Hernandez.

Maastopyöräily

Maastopyöräily on maastossa tapahtuva nopeusajo, jonka radan nopeiten suorittanut kilpailija on voittaja. Maastopyörässä on usein 26″ renkaat, jotka soveltuvat maaston epätasaisuuksiin. Naiset ovat kilpailleet olympialaisissa lajissa vuosina 1996, 2000, 2004, 2008, 2012 sekä 2016. Vuoden 2016 olympialaisissa kultaa voitti Ruotsin Jenny Rissveds, hopealle sijoittui Puolan Maja Wloszczowska sekä pronssille ylsi Kanadan Catharine Pendrel.

Ratapyöräily

Ratapyöräilyn kilpailut käydään soikealla radalla jonka mutkat on kallistettu. Tällaista rataa kutsutaan pyöräilystadioniksi eli velodromiksi. Naiset ovat kilpailleet ratapyöräilyn eri lajeissa ensimmäisen kerran vuoden 1988 olympialaisissa. Vuoden 2016 olympialaisissa naisten kesken kilpailtiin seuraavissa lajeissa: Kierin, Omnium, Joukkuetakaa-ajo, Sprintti sekä Joukkueajo.

Maantiepyöräily

Maantiepyöräily on asfalttitiellä käytävä pyöräilykilpailu. Kilpailijat kilpailevat siitä, kuka tulee ensimmäisenä maaliin. Naisten kilpailuissa kilpaillaan Maantieajossa sekä aika-ajossa. Maantieajossa kilpailijat lähtevät matkaan samaan aikaan ja nopeiten maaliin tullut on voittaja. Aika-ajossa kilpailijat lähtevät matkaan kahden minuutin välein ja jokaiselle kilpailijalle otetaan aika. Nopeiten radan suorittanut on voittaja. Vuoden 2016 maantieajon kultaa voitti Alankomaiden Anna van der Breggen, hopealle Ruotsin Emma Johansson, pronssille Italian Elisa Longo Borhini. Takaa-ajon kultaa voitti Yhdysvaltojen Kristin Armstrong, hopeaa Venäjän Olga Zabelinskaja ja pronssille Alankomaiden Anna van der Breggen.