Ranskan ympäriajo

Ranskan ympäriajo eli oikealta nimeltään Le Tour de France on vuosittain järjestettävä maantiepyöräilykilpailu. Ensimmäinen Ranskan ympäriajo oli jo vuonna 1903 ja se on järjestetty siitä lähtien vuosittain pois lukien maailmansotien aikaan vuosina 1915 – 1918 sekä 1940 – 1946. Ranskan ympäriajo on maailman tunnetuimpia kilpailuja, ja se on yksi osa kolmesta suuresta pyöräilyn kolmeviikkoisesta etappikilpailusta. Ranskan ympäriajon lisäksi käydään Espanjan ympäriajo ja Italian ympäriajo.

Ranskan ympäriajon kokonaispituus vaihtelee 3000 ja 4000 kilometrin välillä ja sen reitti muuttuu vuosittain. Kilpailussa istutaan satulassa lähes sata tuntia, sillä ajajien keskinopeus koko kilpailun ajalta on noin neljäkymmentä kilometriä tunnissa. Kilpailua pidetään yhtenä maailman rankimpina, sillä matkaosuus kulkee Ranskan keskiylängön, Alppien sekä Pyreneitten vaihtelevassa maastossa. Suurin osa kilpailun etapeista ajetaan yhteislähtöinä ja vain osa kilpaillaan aika-ajona.

Kokonaiskilpailujen johtaja saa ylleen keltaisen paidan eli Maillot Jaunen. Paras mäkiajaja saa päälleen punapilkkuisen paidan eli Maillot à Pois Rougesin ja paras kirimies saa päällensä vihreän paidan eli Maillot Vertin. Kilpailujen parhaiten menestynyt nuori ajaja saa päällensä Maillot Blancin eli valkoisen paidan.

Le Tour de Francen menestynein kilpailija on ollut Yhdysvaltojen Lance Armstrong, joka voitti uransa aikana kaikkiaan seitsemän Ranskan ympäriajoa. Seuraavaksi eniten Le Tour de France -voittoja on viidellä voitollaan seuraavat kilpailijat: Ranskan Jacques Anquetill ja Bernard Hinault, Belgian Eddy Merckx sekä Espanjan Miguel Induráin. Ensimmäisen Le Tour de Francen voitti Ranskan Maurice Garin. Eniten päiviä keltaisessa paidassa (eli kokonaiskilpailun johtaja) on ollut Eddy Meckxillä, yhteensä 96 päivää.

Suomalaisia on osallistunut vuosien saatossa Ranskan ympäriajoon. Vuonna 1997 ja 1998 kilpailuun osallistui Joona Laukka (syntynyt vuonna 1972 Helsingissä), vuosina 2005, 2006 ja 2007 osallistui Kjell Carlström (syntynyt vuonna 1976 Porvoossa) sekä vuonna 2009 osallistu Jussi Veikkanen (syntynyt vuonna 1981 Riihimäellä).

Viimeisimpien vuosien Ranskan ympäriajon sijoitukset ovat olleet seuraavat:

  • Vuoden 2016 Ranskan ympäriajon voitti Iso Britannian Christopher Froome, hopealle Ranskan Romain Bardet ja pronssille Kolumbian Nairo Quintana
  • Vuoden 2015 Ranskan ympäriajon voitti Iso Britannian Chritopher Froome, hopealle Kolumbian Nairo Quintana ja pronssille Espanjan Alejandro Valverde